Święto Zakochanych coraz bliżej - warto więc już teraz zaplanować słodkie menu na ten szczególny dzień. Dzisiaj chcę zaproponować bardzo proste w wykonaniu babeczki o smaku waniliowo-kokosowym.
Walentynkowe Cupcakes |
A oto składniki potrzebne do wykonania ciasta:
- 225 g cukru pudru
- 225 g masła
- 225 g mąki
- 3 jaja
- łyżeczka aromatu waniliowego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki soli
Mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól przesiewamy do miski, dorzucamy masło (pamiętaj, by poleżało troszkę w ciepłym miejscu aby nie było zbyt twarde) i mieszamy. Do powstałej masy wrzucamy po kolei jajka. Po dokładnym wymieszaniu gotową masę przekładamy do foremek i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 175 stopni na ok 20 minut.
W tym czasie zabieramy się do przygotowania kremu. Do dzisiejszego wypieku będziemy potrzebowali:
- 200g margaryny
- 200g cukru pudru
- 200g sera mascarpone
- 50ml likieru kokosowego
Umieszczamy składniki w jednym naczyniu, miksujemy do uzyskania gładkiej masy i gotowe! Przelewamy krem do szprycy i dekorujemy ciasto. Pamiętajcie, by przedtem ciasto troszkę ostygło.
Dalsze kroki - to już Wasza inwencja twórcza. Jak widać na zamieszczonych fotografiach - ja skorzystałam z kolorowej posypki i udekorowałam ciasteczka serduszkami wyciętymi z masy cukrowej. Dajcie upust Waszej fantazji!
Smacznego!
Porada:
jak sprawdzić czy ciasto jest właściwie upieczone? Używam do tego celu drewnianego patyczka, którym nakłuwam babeczkę. Jeżeli patyk jest suchy - ciasto jest gotowe. Jeżeli ciasto przykleja się do patyczka musisz wydłużyć czas pieczenia o 5 minut.
Jakie są Wasze pomysły na udekorowanie takiego cupcake'a? Czekam na komentarze!
Pozdrawiam,
Gosia
Więcej informacji na temat cupcakes znajdziesz na naszej stronie Cupcake Love. Zapraszamy też o oglądania naszych galerii w serwisach facebook i flickr.
Więcej informacji na temat cupcakes znajdziesz na naszej stronie Cupcake Love. Zapraszamy też o oglądania naszych galerii w serwisach facebook i flickr.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz